Ontdek De Splendorfabriek!

In 1919 werd de N.V. Gloeilampenfabriek Nijmegen opgericht. De productie vond plaats in een kleine fabriek gevestigd aan de Van Gentstraat.

“Splendor” is latijn voor “schittering”. Omdat de merknaam, vooral vanwege de hoogwaardige kwaliteit en een goed prijsbeleid, goed ingeburgerd raakte, besloot men de fabrieksnaam in 1926 te wijzigen in NV Splendor Gloeilampenfabrieken. 

In 1928 werd een nieuwe fabriek aan de Sint Annastraat geopend. Anton Jurgens jr., toenmalig mededirecteur, zorgde voor een tegemoetkoming in de daartoe benodigde financiën.

In de loop de jaren ontwikkelde de SplendorFabriek zich tot een wereldspeler op het gebied van de productie van lampen. In de jaren zestig van de vorige eeuw waren er ruim 700 medewerkers. Geleidelijk veranderden de marktomstandigheden en werd de productie naar elders verlegd en in 1982 werd tot sluiting overgegaan. De gemeente Nijmegen bestemde het gebouw van 10.000 m2 tot broedplaats voor kleine en innovatieve bedrijven. Sinds 2006 is het in beheer van een groep investeerders, waaronder Marcel Vermeer en Jos Joore. Er zijn tegenwoordig meer dan 80 bedrijven gevestigd met een uitermate gevarieerde samenstelling zoals kunstenaars, kleinschalige productie, ICT, communicatie en innovatie

De oude fabriek ademt nog steeds de sfeer van industriële tijden en is een geliefde werkplek voor ondernemers in onder andere de kunst- en cultuursector. Dit maakt de Splendorfabriek tot een inspirerende en laagdrempelige verzamel- en ontmoetingsplek voor creatieve ondernemers.