‘Ik voel me hier erg welkom’

Steeds meer mensen weten de weg te vinden naar onze werkplekken en vergaderruimtes, van ondernemers tot thuiswerkers die ongestoord elders willen werken. Wie zijn deze mensen en waar zijn ze mee bezig? In deze rubriek maken we kennis! 

Deze week is de spotlight gericht op Lizette Engelen, eigenaar van Engelen2

Wie ben je?

Mijn naam is Lizette Engelen. Mijn passie zijn werkomgevingen. Ik geloof in de kracht van de omgeving; de katalyserende werking, wat je er mee kan bereiken en wat het voor je kan doen. Een klein puzzelstukje maar zonder dat stukje is de puzzel niet af. Ik ontwikkel en onderzoek werkplek strategieën en maak daarin graag het verschil. Mijn hart ligt in de zorg. Daar heb veel kennis opgedaan rondom ‘healing environment’, ‘Valuebased Healthcare, innovatie en de laatste jaren vooral transformatie naar nieuwe manier van zorgen. Door mijn nieuwsgierigheid en behoefte om te ontwikkelen ben ik in de academische wereld beland. Onderzoek en praktijk vormt voor mij een ideale combi. “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan” is een van mijn favoriete tegeltjeswijsheden. Verder woon ik met man, hond, kat, paard net over de grens in Duitsland, genietend van de rust en het Reichswald, maar toch op fietsafstand van de gezellige drukte in Nijmegen.

Wat doet je bedrijf dan precies?

Engelen2 brengt iedereen en alles samen in een uniek, holistisch, evidence-based werkplekconcept. Programmamanagement, workshops, training, begeleiding van teams, inspiratiesessies. Enerzijds heel breed: Samen eerst die 55 minuten het probleem analyseren en dan de laatste 5 minuten oplossingen te komen, om ook maar even Einstein aan te halen. Daarbij werken vanuit verbinding en balanceren tussen meerdere belangen, politiek en schakelen tussen emoties, inhoud en processen.Dat balanceren en catalyseren van een ontwikkeling dat is echt mijn ding. Hoe klein de beweging ook is: De energie die dan loskomt, de aha momenten, dat is de fun. Anderzijds biedt Engelen2 een breed pakket aan specifieke onderwerpen: Virtueel samenwerken, Design thinking, vormgeven sociale innovatie, gebruik van tools zoals bijvoorbeeld Trello, omgaan met weerstand in de zorg, slim werken, monitoren en werken vanuit de dialoog en natuurlijk nu alles rondom de hybride werkplek.

Waar zie je jezelf in de toekomst? 

Ruim 23 jaar ben ik werkzaam in zorg, ruim 15 jaar met werkplekstrategie en ongeveer 10 jaar als onderzoeker actief. Een hart voor de zorg en een passie voor omgevingen en innovatie bracht me op het pad van Facility Management, huisvesting en bouwzaken. Na een nieuwbouwproject waar we vooral de focus hadden op healing environment en de patiënt, ontstonden er veel problemen in het werken in het gebouw. Daarnaast was er de financiële druk, de dure en ineffecient gebruikte meters en veel ontevredenheid in de werkomgeving. In het nieuwe werken destijds zag ik de oplossing voor een efficiënte, plezierige, gezonde werkomgeving. Dat werd helaas niet met hezelfde enthousiasme ontvangen. Vanuit master FM ben ik de stap gaan maken naar adoptie van innovaties binnen strategisch HRk Responsible Organization Academty. Met de focus op integrale dienstverlening, enerzijds en de ontwikkeling van valuebased werkomgevingen volgens de principes van Designthinking aan de andere kant, ben ik vanaf 2010 me gaan door ontwikkelen in praktijk. Eerst het UMC St Radboud en later Karolinska University Hospital in Stockholm. En ook evidence-based gaan werken om denkrichtingen en ‘best practice’ wetenschappelijk body te geven. En zo ben ik gegroeid tot werkplekstrateeg. Sinds twee jaar werk ik zelfstandig als expertpartner.

Waar zie je jezelf in de toekomst? 

Ik hoop dat ik vanuit Engelen2 een mooie bijdrage te hebben geleverd aan het ontzorgen van de zorg en de kanteling naar anders zorgen. En dat de integrale werkplekstrategie daar op de agenda is gekomen. En een goed netwerk heb opgebouwd met een paar mooie samenwerkingen waarmee ik de wereld net een klein beetje leuker en beter kan maken. En eindelijk een paar mooie wetenschappelijke publicaties geschreven te hebben die mijn denken ondersteunen en een boek over de B-hive samen met Prof Pascale Petersen van de Radbouduniversteit af heb. Maar vooral dat ik nog altijd open sta voor nieuwe uitdagingen.

Waarom heb je gekozen voor een werkplek bij Splendorflex?

Het past helemaal bij mijn denken en mijn beeld bij de toekomst. Niet een eigen kantoor wat groot deel van de week leegstaat maar een fijne gedeelde werkplek, kruisbestuiving, mooie inspirerende ruimtes en niet te vergeten heerlijke koffie! De Splendorfabriek is een mooie mix van zakelijk, creatief en ambachtelijk: IT, meubelmakers, tattoostudio, ondernemers, ZZP collega’s te samen in een historisch pand. Een mooie goed bereikbare plek om klanten te ontvangen, workshops te geven, te focussen en heerlijk te lunchen in de Kantine. En ik geloof ook in de toekomst een fijne plek voor ‘thuiswerkers’ die een plek dichterbij huis of even buiten het kantoor zoeken.

Waar ben je tevreden over?

ben erg tevreden over de faciliteiten, de professionele inrichting, (hoog-laag tafels, dubbele schermen, telefooncel!) en de sfeer: Voor mij is het een omgeving waar ik echt bergen werk kan verzetten en tegelijkertijd, klinkt misschien vreemd, ook even tot rust komt: 100% focus op Engelen2. Daarnaast de gastvrijheid en het contact met Thijs en Joris. Ik voel me erg welkom. Leuk ook om te praten over alle plannen en ideeën. En al die leuke ‘ kantoor’ extraatjes: Intervisie, vrijmibo etc.

Wat kan nog beter in de toekomst?

Wat kan er beter? Weinig! Vooral zo doorgaan. Als ik dan toch iets moeten noemen.Persoonlijk kan voor mij de reserverinsgapp laagdrempeliger en ook makkelijker inzichtelijk wie er aanwezig is in de Splendorflex community. Maar dan hebben we het wel over een detail.

Meer weten over Lizette? Kijk dan op Engelen2.com

Splendorflex verhuurt inspirerende werkplekken en vergaderruimtes in de Nijmeegse Splendorfabriek.